Johnny Dodds, 1892-1940

* Johnny Doddsin, kuuluisimman trad.jazz-klarinetistin, lyhyt elämänkerta.
* Lue Johnnyn pojan, John Dodds II kertomus siitä, millaista oli elämä heidän ruokailuhuoneessa King Oliverin pitäessä siellä orkesterinsa soittoharhoituksia.
* Voit myös tarkistaa kronologisesti kaikki levytykset, joissa Johnny Dodds oli mukana.
* Nuotteja klarinetille Dodds'in sooloista nuotit ja midit.
* Jos myös äänitteet kiinnostavat, tämä Dodds-kokonaisuus on tilattavissa mp3-tiedostoina yhdellä CD-levyllä.


Johnny Dodds John M. Dodds syntyi 16.2.1892 New Orleansissa, Louisianassa. Varhaisteini-iässä ollessaan hänen isänsä osti hänelle ensimmäisen klarinetin. Kun Jazz vasta kehittyi New Orleansissa hän pääsi tutustumaan sellaisiin legendaarisiin orkestereihin, kuten Eagle and Tuxedo. Tuosta hetkestä noin kuuden vuoden kuluttua, ollessaan 19 ikäinen, hän soitti jo kuuluisan pasunistin, Kid Oryn, orkesterissa.
Vuonna 1920 Johnny jätti kotikaupunkinsa taakseen liittyäkseen King Oliverin Jazz Bandiin. Orkesteri matkusti tuolloin Kaliforniaan ja viipyi siellä lähes vuoden ajan.
'Albert' klarinetti Vuonna 1923 alkoi Chicagossa levytysten sarja, aluksi Oliverin ja Louis Armstrongin kanssa ja sittemmin lukuisten tuon ajan muiden muusikkojen kanssa. Johnny soitti monissa pienorkestereissa ja johti myös omia kokoonpanojaan. Levytysvaihe kesti 6 vuotta ja sinä aikana syntyi yli 250 äänitystä lähes kaikkien aikakauden "tähtien" keralla.

Talouslaman iskiessä 30-luvulla Johnny, kuten muutkin muusikot, joutui pulaan, mutta sinnitteli pienten yhtyeiden mukana aina tilaisuuden tullen. Äänitteitä ei kuitenkaan tuona aikana tehty. Vasta New Orleans-tyylin renesanssin koittaessa 1938 lähtien hänellä oli uusi mahdollisuutensa. Valitettavasti lama-ajan elämä oli heikentänyt hänen terveydentilaansa siinä määrin, että vain 8 uutta äänitystä enää syntyi ja pian niiden jälkeen tuli hänen vuoronsa poistua elävien kirjoista vielä alle 50-vuotiaana.

Kaikki soittimet Johnny Dodds on suuri esikuvani - seikka, joka on saanut minut keräämään lähes kaikki hänen levytyksensä. Työ alkoi jo 50-luvun lopussa ja nyt miltei kaikki on koossa - myös Old Time Jazz Bandin veteraanibanjistin, Juhani Pihan levynkeräyshobbyn ansiosta. Niinpä 262 levytystä on tiedossa, joista meiltä vain muutama puuttuu.
Nämä kaikki levytykset on tiedostona nähtävissä kronologisessa järjestyksessä kaikille mahdollisesti kiinnostuneille.
Takaisin aloitussivulle.